Din kompletta guide till alla öar i Västindien

US Virgin Islands

US Virgin Islands

Man ska inte blanda ihop de Amerikanska Jungfruöarna med de brittiska. De Brittiska Jungfruöarna ligger nära och är också en del av ögruppen som går under namnet Jungfruöarna, men det här är olika områden. De amerikanska är liksom namnet antyder ett amerikanskt territorium. De ligger i den östra delen av Antillerna cirka 64 km öster om Puerto Rico.

De Amerikanska Jungfruöarna är vackra och unika. Här kan man få en fantastisk semester om man vill ha värme, vackra stränder och spännande kultur. Territoriet består av tre stora öar, St Croix, St John och St Thomas. Dessutom så finns det mindre öar, kobbar och vikar omkring dessa större öar. Huvudstaden Charlotte Amalie ligger på St Thomas.

Res till Danska Västindien

US Virgin Islands förkortas ofta USVI och kallas också för Danska Västindien av danskar vilket har med historien att göra. Här har skandinaver haft sitt inflytande för öarna var under en tidsperiod danska. Det är också därför som huvudstaden har ett danskt namn efter den danska drottningen. För svenskar så kan det därmed vara lite extra kul att resa hit då många av de historiska platserna kommer att kännas bekanta med nordiskt klingande namn.

Danmark styrde ögruppen under 100 års tid och sålde den sedan till USA under första världskriget. Det var då som namnet ändrades. Men på öarna så finns det fortfarande platser som har danska namn som Christansted och Frederiksted. Öborna talar dock inte danska men de är förstås väl medvetna om kopplingen till det skandinaviska landet.

När danskarna kom till öarna så började de med att anlägga plantage för socker. I början så fick fångar jobba på plantagen men i slutet av 1600-talet så använde man afrikanska slavar för arbetet. Man skickade rom och melass till Europa på samma rutt som skickade slavar och europeiska varor tillbaka. Faktum är att St. Thomas utvecklades till ett centrum för slavhandel i Karibien. Danmark köpte St Croix år 1733 och då blev ön ett centrum för sockerrörsodling. Idag så finns det museer på ön och man kan i dessa få veta mer om historien på ett levande och spännande sätt.

Hundra år firades på ett unikt sätt

År 2017 så firade US Virgin Islands 100 år. (De såldes till Amerika år 1917 för omkring 25 miljoner dollar) Detta ville man fira på ett särskilt sätt. Man valde att betala turister som reste till huvudöarna detta år. Det hela fungerade som så att den som kom till någon av öarna fick 300 dollar att använda under besöket som skulle vara under minst 3 nätter. Checken som gavs var öronmärkt för utvalda attraktioner på öarna där man kunde lära sig mer om både natur och kultur. Det var alltså inte frågan om gratis slantar för festande och shopping, men helt klart ett unikt grepp och något som gjorde det extra kul att resa till US Virgin Islands.

Djurliv

Det finns 144 fågelarter, 22 däggdjur, 302 fiskarter och 7 amfibier på Amerikanska Jungfruöarna. Man kan upptäcka fladdermöss, exotiska fåglar, getter och apor på öarna. Det finns förstås också andra djurarter som råttor, möss, hundar och katter men de är kanske inte lika spännande att komma nära. Det är särskilt i vattnet omkring öarna som man kan se en massa olika fiskar i olika färger. Dykning och snorkling gör att man kommer tätt inpå, och det går att ordna med turer så att man når de bästa platserna för att se en stor variation av arter.

US Virgin Islands

Huvudstad: Charlotte Amalie

Språk: Engelska

Valuta: USD

Antal invånare: 112 000 år 2005

Statsskick: Amerikanskt territorium

Area: 346,36 km²

Tidsskillnad: -6 timmar mot svensk tid

Typ av eluttag: 110 V, stickkontakt A och B (svenskar behöver adapter)

Landskod: +1-340

Utflyktstips