Din kompletta guide till alla öar i Västindien

St Lucia

St Lucia

Det finns de som menar att St Lucia är Karibiens allra vackraste ö. Ön ligger mellan Saint Vincent och Martinique och har blivit ett mycket populärt resmål. Här finns vita såväl som svarta stränder, en vulkan som man kan se insidan på såväl som regnskog. Under svenska vintermånader så är det bäst tid att besöka ön som trots att den är så liten har så mycket att bjuda på. Det tropiska klimatet är perfekt tack vare de svalkande passadvindarna. Om du seglar i Västindien så är ett St Lucia ett trevligt stopp med många bekvämligheter. Vad sägs om en populär marina, bio och varma källor?

En ö med många olika bosättare

De första som kom för att bosätta sig på ön var arawakindianer och senare så kom även karibindianer så kallade Kalinago. Kalinago-folket kom från Sydamerika men de fick inte vara ensamma på ön särskilt länge. Under 1500-talet så hittade européerna vägen till detta lilla paradis. De kom från Spanien och gav ön namnet St Lucia efter ett helgon. Århundradet därpå så kom det fransmän som tog över och började odla socker. Under slutet av 1700-talet så tog britterna över och sedan så växlade öns styre mellan Frankrike och Storbritannien ett antal gånger vilket ledde till att man gav den smeknamnet Sköna Helena.

Under 1800-talet så var ön brittisk och då odlade man socker med hjälp av afrikanska slavar. Det var först 1979 som St Lucia blev självständigt. Idag så kan man fortfarande se de olika influenserna på de som bor på ön. Det talas inte bara engelska utan också ett inhemskt språk, patois, som har influenser även av franskan och afrikanska. Turismen är mycket viktig men man exporterar också bananer. Och så har man jobbat en hel del med att skapa en bankverksamhet och med att utveckla tillverkningsindustrin.

Djurliv

Det finns många spännande arter på ön. Besök gärna den botaniska trädgården Mamiku för att se på fåglar. Här finns det över 200 olika arter. När du kommer fram så kan du ta emot en liten broschyr som beskriver de arter som finns på plats. Ön har exotiska djur som iguaner. Det finns också flera olika typer av ormar som till exempel Boaormar.

3 saker du inte visste om St Lucia

  • På St Lucia finns ett destilleri som producerar 21 olika typer av rom. Det ligger i Rodney Bay och har funnits på samma plats under flera årtionden.
  • På St Lucia så är det vänstertrafik som gäller.
  • Man ställer alltid peppar på bordet på restauranger eftersom man traditionellt sett inte kryddar maten särskilt starkt.

St Lucia

Huvudstad: Castries

Språk: Engelska

Valuta: Östkaribisk dollar

Antal invånare: 163 922 år 2015

Statsskick: Monarki

Area: 616 km²

Tidsskillnad: -6 timmar svensk tid

Landskod: +1-758

Typ av eluttag: 240 V, stickkontakt G, (svenskar behöver adapter)

Utflyktstips