Din kompletta guide till alla öar i Västindien

Barbados

Barbados

Längst österut i Västindien så finner vi den populära ön Barbados. Den har länge varit ett populärt resmål för svenskar. Barbados ligger nära St Lucia och Sant Vincent och Grenadierna som finns väster om ön. När man reser till denna spännande plats på jorden så finns det mycket att uppleva och göra. Stränderna är vackra och väl varierade, och det finns gott om kulturupplevelser och shopping. Dessutom så är befolkningen mycket varm och välkomnande. Man upplever en atmosfär som är avslappnande och ofta mycket humoristisk då man rör sig mellan hotell, strand och sevärdheter.

Se till att du lämnar stranden för att se den vilda östkusten och besöka fält med sockerrör. Man kan röra sig på ön rätt så fritt och säkert, men tänk på att det är vänstertrafik om du hyr en bil. För familjer så kan det vara smart att ge sig ut på organiserade turer där man inte själv behöver köra omkring för att hitta smultronställen.

En ö med lång historia

Man tror att Barbados har varit bebodd i flera tusen år. Troligen så kom de första invånarna från norra Venezuela. De kunde ta sig över i kanoter och tycks ha lyckats med att få med sig hela byar på detta sätt. Detta trots att vattnen runt ön har starka strömmar som inte kunde ha varit så enkla att hantera i enklare kanoter. Det finns inte så många spår efter de första invånarna. Förutom några lämningar i form av verktyg och gravplatser så vet man egentligen inte mycket om öns allra första folk.

Under 1600-talet så fann brittiska sjömän en obebodd ö. De klev iland vid det som idag är Holetown och de kom att styra ön fram till 1966 då självständighet utropades. Det har funnits slavar på ön. Både irländska slavar och afrikanska. Det var vanligt att irländare och afrikaner gifte sig men det var många av de irländska slavarna som lämnade ön så från att ha varit majoritetsbefolkning så var de vita på 1900-talet i minoritet.

Idag så är Barbados ett land med mycket hög levnadsstandard. De har mycket hög läskunnighetsnivå vilket man märker då man talar med lokalbefolkning. Det här är verkligen en plats med spännande och rik historia som man inte får missa att utforska då man kommer som turist.

Barbados

Huvudstad: Bridgetown

Språk: Engelska

Valuta: Barbadosdollar

Antal invånare: 291 495 (2016)

Statsskick: Monarki

Area: 430 km²

Landskod: +1-246

Tidsskillnad: -6 timmar svensk tid

Typ av eluttag: 115 V, stickkontakt A och B, (svenskar behöver adapter)

Utflyktstips