Din kompletta guide till alla öar i Västindien

St Kitts & Nevis

St Kitts & Nevis

Om du reser till St Kitts & Nevis så är det svårt att säga vad som är varmast. Lokalbefolkningens vänlighet och gästfrihet, det vackra vattnet som omger öarna, eller kanske känslan av solen som smeker över kinder, axlar och stela vinterleder… Här mår man så otroligt bra och en resa till den vackra önationer etsar sig för evigt fast i minnet.

Saint Kitts och Nevis är två öar i Västindien som ligger mellan Puerto Rico och Trinidad och Tobago. Det här är vulkanöar som erbjuder många stränder med svart vulkansand. På Nevis så hittar du till och med stränder med silverfärgad sand!

Öar med många bosättare

Man kan tycka att det är en självklar del av Karibiens historia att öarna har bollats mellan flera olika europeiska länder. Även St Kitts och Nevis har haft olika kolonisatörer. England och Frankrike har turats om att besitta öarna. Det är också därför som du hittar städer med franska och engelska namn. Kolonialmakternas influens märks också på arkitekturen som till exempel i Basseterre där du finner områden med byggnader som har viktoriansk stil. Det är också vänstertrafik som gäller, precis som i England.

År 1983 så blev St Kitts och Nevis självständigt. Men man känner fortfarande av historien på öarna och då särskilt på St kitts där man kan besöka minnesmärken och lära sig mer om det som varit. Missa inte att få hjälp av en lokal guide. Det finns flera sprakande personligheter som jobbar med att guida turister och på ett så levande sätt berätta om öarnas historia. En del berättelser kan vara nog så fängslande och rentav lite skrämmande. Den avslappnade och vänliga stämningen som råder på plats idag är långt från det som har varit.

Shopping

För riktigt bra shopping, följ turisterna! Hamnen Port Zante på St. Kitts är platsen där de stora kryssningsfartygen lägger till. Turisterna kliver av båtarna för att shoppa och därmed så finns det gott om butiker med kläder, rom, smycken, cigarrer och souvenirer. På Nevis finner man inte lika mycket shopping, men i Charlestown så finns det en marknad där du kan köpa lokala varor som brödfrukt. Staden har också en butik där turisten kan köpa handgjorda föremål som mattor, prydnader och keramik.

Djurliv

Något som verkligen imponerar på dessa öar är den storslagna naturen. Här finns det tropiska fåglar som man sällan ser på andra platser och så finns de berömda aporna som ska ha tagits hit av pirater. Du kan till och med mata aporna med frukt i handen. De är inte rädda och de är inte farliga. Fågellivet är imponerande och inkluderar pelikaner och kolibri.

3 saker du inte visste om St Kitts & Nevis

  • Man älskar Cricket på St Kitts och Nevis och det finns en modern arena, Warner Park, där man kan se matcher.
  • Klimatet är tropiskt och varmt året om.
  • Vattnet mellan St Kitts och Nevis är en plats där man en gång per år kör simtävlingar. Rekordet ligger på 58 och 9 sekunder och det är fritt fram att vara med och tävla för att slå det.

St Kitts & Nevis

Huvudstad: Bassaterre

Språk: Engelska

Valuta: Östkaribisk dollar

Landskod: +1-869

Antal invånare: 52 329 (2016)

Statsskick: Parlamentarisk demokrati

Area: 261 km²

Tidsskillnad: -6 timmar svensk tid

Typ av eluttag: 230 V, stickkontakt D och G (tips på adapter)

Utflyktstips