Din kompletta guide till alla öar i Västindien

Puerto Rico

Puerto Rico

Havsbrisen blåser mjukt mot kinden som samtidigt smeks av solens varma strålar. I Puerto Rico så finner man ett litet paradis som det kan vara svårt att få nog av. Här finns de vackra stränderna som gör att folk dagdrömmer om Västindien, och man kan ta sig till havet för att simma, snorkla, dyka eller kanske flyga över vågorna på en surfbräda. Det finns gott om hotell och billigare alternativ som gästhus. Kulturen är spännande och du kan lära dig en hel del om Puerto Ricos historia genom att besöka historiska platser och museer.

Spännande historia

Det kan verka som en lugn plats och visst är Puerto Rico en destination för avkoppling. Men historiskt så har det sett annorlunda ut. Här har kanonerna skakat av kula efter kula, och en gång i tiden så var det sockerproduktionen som fungerade som öns främsta inkomstkälla. I hamnstäder så byggde de europeiska kolonisatörerna vackra torg. Detta samtidigt som rebeller i bergen smidde planer på uppror. Den som älskar historia kan vandra i ruiner och besöka gamla kaffeplantager. Den som vanligtvis inte funderar så mycket på det som har varit kan i Puerto Rico bli mäkta intresserad av historiens vingslag.

Orkanen Maria år 2017

Orkanen Maria som svepte in över Puerto Rico den 20 sep år 2017 var en katastrof. Ön blev helt tillknycklad av de hårda vindarna och man lämnades utan elektricitet. Det skulle dröja flera månader innan man fick tillbaka elektriciteten och folk fick hitta alternativa lösningar som solcellsladdare och helt vanliga stearinljus för att klara de mörka kvällarna och nätterna. Det är inte första gången som ön drabbas av den här typen av oväder men orkansäsongen ligger inte samtidigt som turistsäsongen. Så det är inget du behöver oroa dig för om du ska boka en resa till Puerto Rico.

Shopping

Det finns över 20 olika shoppingcentrum och ett av dessa är det största i Karibien. Missa inte Puerto Rico Premium Outlets. Cirka 45 minuter från San Juan så finns detta köpcentrum där du kan köpa nära 100 olika märken till bra priser, främst på kläder. Du kan handla allt från senaste mode till inhemska konstverk. Oavsett var du väljer att shoppa så kommer du att ha kul. Det finns så mycket att handla och det är inte svårt att hitta minnen eller presenter till de som inte kom med på resan.

Djurliv

Fladdermössen är inhemska och resten av djuren som finns på Puerto Rico har tagits dit av människan. Det rör sig om djur som katter, getter, får och apor. I vattnen kan man finna delfiner och valar. I luften så flyger det omkring 350 fågelarter. Grodan med namn Coqui är mycket speciell och en hotad art. Man har också sötvattensfisk i floder och även den har tagits hit av människan. På land så kan man även stöta på en och annan iguana.

3 saker du inte visste om Puerto Rico

  • De populäraste sporterna är volleyboll, basket och boxning.
  • Här kan man prata något som kallas för Spanglish och som är en blandning av engelska och spanska.
  • Världens största teleskop finns i Puerto Rico. Det används för att hålla utkik efter potentiella faror i form av asteroider från rymden.

Puerto Rico

Huvudstad: San Juan

Språk: Spanska

Valuta: USD

Antal invånare: 3 615 086 (2013)

Statsskick: Amerikanskt territorium

Area: 9 104 km²

Landskod: +1-787, +1-939

Tidsskillnad: -6 timmar svensk tid

Typ av eluttag: 120 V, stickkontakt A och B (svenskar behöver adapter)

Utflyktstips