Din kompletta guide till alla öar i Västindien

Trinidad och Tobago

Trinidad och Tobago

Man behöver inte ha rest till paradisets hjärta för att veta att det består av vita sandstränder och sagolikt blått vatten. Det är just den vackra naturen och känslan av att ha klivit in i en annan dimension där ljumma vindar smeker saltstänkta kinder som får så många att bege sig till Trinidad och Tobago. Republiken erbjuder varmt klimat året om, men bästa tiden för ett besök är under den torra säsongen mellan januari och maj. Djurlivet är rikt och kulturen är spännande och varm. Ett fantastiskt val för en oförglömlig semester!

Ett land som består av öar och en rik historia

Den lilla önationen har fått sitt namn från de två största öarna, Trinidad och Tobago, men består i praktiken av 23 olika öar som ligger cirka 10 km utanför Venezuelas kust. Huvudstaden som heter Port of Spain ligger på ön Trinidad, och det gör också staden San Fernando som är näst störst. Landets terräng inkluderar berg. Det allra högsta har en topp på 940 meters höjd. Trinidad är den största ön på 4 828 km² medan Tobago har en yta på 300 km².

Även om stor fokus ligger på sköna bad, djurliv under och över vattenytan, samt en kultur som värmer ända in i själen så är detta också ett resmål för den som är historiskt intresserad. Öarna upptäcktes av Columbus år 1498 och var en spansk koloni fram tills 1797 då britterna tog över. Öriket har även bebotts av franska plantageägare som odlade sockerrör, kakao och kaffe med hjälp av afrikanska slavar som de tog med sig.

Det är flera länder som har haft Tobago som koloni och det har satt sina spår. Det var britterna som slog samman Trinidad och Tobago till en enhet rent administrativt, och det skulle dröja till 1962 innan de helt släppte sitt grepp om landet. Även om slaveriet på öarna förbjöds under mitten av 1800-talet så har man en befolkning som består av många olika nationaliteter till följd av invandring från Kina, Indien, Portugal, Libanon och Syrien.

Djurliv

Man kan lätt ordna med snorkel- och dykturer för att få uppleva det djurliv som finns i vattnen omkring öarna. Kom nära sköldpaddor, delfiner och fiskar i alla regnbågens färger. För de yngre som kanske inte kan komma med på den här typen av äventyr så finns det naturparker och zoo. Emperor Valley Zoo på Trinidad är ett bra val för att i lugn och ro se närmre på de djurarter som finns på öarna, och det är ett perfekt utflyktsmål för barnfamiljer.

3 saker du inte visste om Trididad och Tobago

  • Tobago fick sitt namn på grund av att ön påminner om en tobakspipa som kallas för Tavaco och som har använts av ursprungsinvånarna.
  • Trinidad och Tobago är det enda land som har en huvudstad som har fått sitt namn från ett annat land, Port of Spain.
  • Calypsomusiken och band som spelar på oljetrummor har sitt ursprung på Trinidad och Tobago.

Trinidad och Tobago

Huvudstad: Port of Spain

Språk: Engelska

Valuta: TTD, Trinidad dollar

Landskod: +1-868

Antal invånare: 1 353 895 (juni 2016)

Statsskick: Parlamentarisk republik

Area: 5 128 km²

Tidsskillnad: -5 timmar svensk tid vintertid, -6 timmar under sommartid

Typ av eluttag: 115 V, stickkontakt A, (svenskar behöver adapter)

Utflyktstips