Din kompletta guide till alla öar i Västindien

St. Vincent och Grenadinerna

St. Vincent och Grenadinerna

De 32 öarna som utgör St Vincent och Grenadinerna ligger spridda som ädelstenar i ett sagolikt vatten. Det här är en stat i Västindien som ligger norr om Grenada och som ingår i det Brittiska samväldet. Landet är medlem i FN men är framförallt känt som en fantastisk destination för turister som vill uppleva en värld som kombinerar vacker natur med unika kulturupplevelser. Sandstränder som ser ut som att ingen har gått på dem, berg, tropisk regnskog och vattenfall är bara några exempel på sådant som du får uppleva om du reser till St Vincent och Grenadinerna.

Lite historia om St Vincent och Grenadinerna

Ursprungsinvånarna på ön St Vincent kallade den för Hairoun men detta ändrades efter att Christoffer Columbus steg iland i januari år 1498. Här lyckades man inte genast med kolonisering eftersom urinvånarna nitiskt motsatte sig europeiska bosättningar på ön. Men i början av 1700-talet så fick fransmännen in en fot och de började odla tobak, bomull, kaffe och socker på Sain Vincent. Några årtionden senare så gav Frankrike kolonin till Storbritannien för att sedan åter igen invadera den 1779. Ön gick tillbaka till Storbritannien år 1783 med hjälp av Versaillesfördragen. Öns lokala öl har dock tagit landets gamla namn Hairoun.

Den befolkning som idag finns på ön är en blandning av urinvånare, afrikanska slavar vars ättlingar har kommit att kallas Garifunas, indier, och immigranter från Portugal. Efter en folkomröstning år 1979 så blev St Vincent och Grenadierna oberoende men man har ändå fortsatt vara en del av det Brittiska samväldet. Huvudspråket på öarna är fortsatt engelska vilket gör det så mycket lättare för oss svenska turister att lära oss mer om den rika historien på plats.

3 saker du inte visste om St Vincent och Grenadinerna

  • Här finns det minst 25 olika typer av brödfrukt som till exempel Butterheart, Creole och Cocobread.
  • Kingstown kallas också för Valvstaden för den har minst 400 valv.
  • Traditionellt sett så är det kvinnor som säljer frukt och grönsaker på marknader medan enbart män säljer fisk.

St Vincent och Grenadinerna

Huvudstad: Kingstown

Språk: Engelska

Valuta: Östkaribisk dollar

Antal invånare: 102 918 (2014)

Landskod: +1-784

Statsskick: Monarki

Area: 389 km²

Tidsskillnad: -6 timmar

Typ av eluttag: 230 V, 50 Hz, stickkontakt A,(svenskar behöver en reseadapter)

Utflyktstips