Din kompletta guide till alla öar i Västindien

St Martin

St Martin

Vita stränder, varma bad, solsken, party och shopping… allt detta och mer finns på Saint Martin eller Sint Maarten som den holländska delen av ön heter. Sedan 1648 så är ön delad mellan Frankrike och Nederländerna. Den är världens minsta befolkade ö som har delats mellan två olika nationer. St Martin ligger i nordöstra Karibien och är en del av Leeward islands. Det finns ingen tydlig skiljelinje eller gräns mellan de två olika länderna. Men man kan säga att den franska sidan erbjuder mer grönska och så en hel del gourmetrestauranger medan den holländska har bra shopping och mycket fest.

Rent tekniskt så finns det också lite skillnader vad gäller styret på de olika sidorna av ön. Holländska Sint Maarten är ett så kallat autonomt land inom Nederländerna. St Martin är ett fristående förvaltningsområde inom Frankrike. När du befinner dig på den franska sidan så kommer ett europeiskt försäkringskort att gälla men inte på den holländska.

Namnet Saint Martin

Det var inte fransmännen och heller inte holländarna som fick äran att ge ön dess namn. Det gavs nämligen av Christofer Columbus som ska ha nått ön den 11 november år 1493. Det var helgondagen för Martin av Tours så Columbus beslutade sig för att ön därmed borde heta Saint Martin. Namnet är ju detsamma på franska och holländska, det är bara uttalet som skiljer sig.

Djurliv

Man har skådat 8 olika typer av fladdermöss på ön och det finns gott om djurarter som är unika för Västindien. Du kan se iguana, geckos, sköldpaddor, ödlor och olika typer av grodor. Men det är faktiskt bara fladdermössen som alltid har funnits på plats. De andra djuren har kommit hit med människan.

År 2017 så drabbades öns zoo av orkanen Irma som drog fram över Karibien. Det blev kalabalik och man gjorde det bästa för att rädda djuren från ovädret och från varandra. En förrymd krokodil började äta upp andra djur, och ovanliga ödlor dog av skräck. Mitt i kaoset så passade tjuvar på att stjäla djur! Boaormar försvann och är nu efterlysta på den svarta marknaden.

Shopping

Det är verkligen roligt att shoppa på St Maarten för här är allting taxfree. Det gör att du kan få riktigt bra priser på saker som smycken, smink, cigarrer, sprit och elektronik. Många väljer att köpa diamanter och andra ädelstenar i smyckesbutikerna som finns på denna del av ön. Det är särskilt Front Street i Philipsburg som anses vara en bra destination för riktigt lukrativ shopping. I Margot på St Martin så finns det också en hel del shopping och då framförallt eleganta varor som påminner om det man finner i Paris. Passa på att köpa med dig karibisk rom hem! Och prova något som är lite mer vällagrat och har bättre smak än den Bacardi vi kan få tag på i Sverige.

Det finns bra matvarubutiker på båda sidorna av ön. De holländska köpcentren har många amerikanska märken medan butikerna i Marigot erbjuder en hel del europeiska produkter. Marigots gourmetbutiker är en upplevelse du inte bör missa! De franska butikerna erbjuder å sin sida franska viner, goda ostar och baguetter.

Bästa souveniren från ön är utan tvekan Topper’s Rhum. En flaska eller två är allt du behöver ta med dig hem för att glädja de som inte kom med på resan. Du kan också ta med sig musik från lokala förmågor som ett unikt minne av St Martin.

3 saker du inte visste om Saint Martin

  • Trots att landningsbanan på Princess Juliana Airport är så kort och ligger mellan en hög kulle och stranden så landar stora jumbojets på den. Du har förmodligen sätt denna strand på Youtube då start och landning är precis ovanför en sandstrand.
  • Saint Martin har 37 vita sandstränder som du kan njuta av.
  • Det finns ingen fysisk gräns mellan St Martin och St Maarten så du kan röra dig fritt över ön.

Saint Martin / Saint Marteen

Huvudstäder: Marigot (Franska sidan) och Philipsburg (Nederländska sidan)

Språk: Engelska, holländska och franska

Valuta: Euro

Antal invånare: 40.272 (2017)

Statsskick: Franskt och holländskt territorium

Area: 87 km²

Tidsskillnad: -6 timmar svensk tid

Typ av eluttag: 110/220 V, stickkontakt A och B (svenskar behöver adapter)

Utflyktstips