Din kompletta guide till alla öar i Västindien

Besöksmål i Grenadinerna

Besöksmål i Grenadinerna

Man skulle kunna säga att några av Karibiens vackraste platser finns på och omkring öarna som utgör Saint Vincent och Grenadinerna. Vulkanöarna är gröna och frodiga och omges av vita sandstränder och azurblåa vatten. Det här är verkligen ett paradis för den som tycker om båtturer och vattenaktiviteter. Men det är klart att det finns mer än bad, dykning och snorkling att syssla med då man väl reser hit.

Låt oss se på några av de populäraste attraktionerna och sevärdheter som väntar i detta ö-paradis…

Kingstown

Huvudstaden Kingstown finns på hududön St Vincent som är den största och nordligaste ön. Det här är en stad med kullerstensgator och byggnader som för tankarna till kolonialtiden. Staden är en hamnstad och ett viktigt kommersiellt centrum för Saint Vincent och Grenadinerna. Här bor de flesta av invånarna vilket givetvis beror på att man här erbjuder jobbtillfällen. Man kan promenera omkring och se på historiska byggnader såväl som besöka St Vincent Botanical Gardens som är en av de äldsta i Västindien. Det finns också ett museum som heter St Vincent National Museum som är intressant att besöka. Med en guide så blir det lättare att hitta smultronställen vilket kan vara bra att tänka på om man inte har så mycket tid på sig att utforska huvudstaden.

Bequia

Näst störst av Grenadinernas öar är Bequia. Hit kommer man lätt med båt och ön har blivit berömd på grund av att man här har jobbat en hel del med valfångst. Bequia har vackra stränder och den är känd för att vara en säker destination. På Bequias södra sida så finns det ett fint promenadstråk som passerar restauranger såväl som butiker. Man kan också hitta utmärkta platser för att snorkla som till exempel Lower Bay. Ön är också känd bland seglare som ett svensknäste. Flera restauranger på Bequia drivs av svenskar.

Leeward Highway

På St Vincents västra kust så sträcker sig Leeward Highway 40 km från Kingstown till Richmond stranden. Vägen går via små byar, stränder, kokosnötplantage och flera spännande turistattraktioner. Faktum är att man fortfarande jagar efter grindvalar som också kallas för pilotvalar. Valarna ser lite ut som delfiner och är faktiskt en underfamilj i familjen delfiner. När man kommer närmre stranden Richmond så kan man se vulkanen La Soufriere som fortfarande är aktiv och som är öns högsta punkt. Från stranden så är det inte långt till Falls of Baleine som är ett 18 meter högt vattenfall som man når via båt eller till fots.

Canouan

Den lilla ön Canouan ligger cirka 40 km söder om St Vincent ön. Det här är en ö som har vackra sandstränder och riktigt fina platser för snorkling. På Atlantsidan så finns det ett rev som skyddar ön och som också är hem till många spännande djur och växter. På den norra sidan så finns det hotell, privata villor, restauranger såväl som en golfbana. Från Canouan så kan man även ordna med yacht- och segelutflykter till andra öar i Grenadinerna.

Tobago Cays

I södra Grenadinerna så finns det 5 obebodda öarna som kallas för Tobago Cays. De ingår i ett naturresarvat som har upprättats för att skydda den unika miljön och djurlivet. Vattnet omkring öarna är mycket lugnt och behagligt vilket beror på att varje ö omges av ett rev. Man kan alltså simma och snorkla i lugn och ro för att utforska djurlivet under ytan. Främst får du se sköldpaddor i mängder. Men du kan även få se rockor, barracudor och så de färgglada fiskarna som är en naturlig del av reven i Västindien.

Petit St Vincent

Petit St Vincent är en privatägd ö som också kallas för PSV. Här kan man bo i privata villor med sjöutsikt. Ön är helt utan tv och telefoner eftersom man vill bevara det naturliga lugnet och ge känslan av öde tropisk ö. De som bor på ön använder sig av olika flaggor för att kommunicera på samma sätt som du normalt hänger ut en ”Stör inte”-skylt på ditt hotellrum. Om du inte har råd att bo i villorna på ön, åk förbi över dagen och ta en drink i restaurangen. Då har du nämligen möjlighet att få en gratis rundtur på ön där du får se några av de mest exklusiva villorna.

St Vincent och Grenadinerna

Huvudstad: Kingstown

Språk: Engelska

Valuta: Östkaribisk dollar

Antal invånare: 102 918 (2014)

Landskod: +1-784

Statsskick: Monarki

Area: 389 km²

Tidsskillnad: -6 timmar

Typ av eluttag: 230 V, 50 Hz, stickkontakt A,(svenskar behöver en reseadapter)

Utflyktstips