Din kompletta guide till alla öar i Västindien

Resa till St Vincent och Grenadinerna

Resa till St Vincent och Grenadinerna

Det är något av ett äventyr att ta sig till St Vincent och Grenadinerna. Det finns flygavgångar till närliggande Tobago, Barbados, St Lucia, Grenada, Martinique, Antigua och fler öar som har flygplatser från vilka man kan ta sig vidare med båt eller mindre flygplan. Många gånger så är det så att man får mellanlanda i Europa innan man flyger vidare mot Västindien så det kan bli en ganska lång resa. Eftersom att St Vincent har en så liten flygplats kommer du även att behöva mellanlanda på en annan karibisk ö innan du kommer hit.

Det är viktigt att man ser till att ta med sig en bekräftelse på att man kommer att resa tillbaka (utskrift på flygbiljetten hem) då passpolisen på öarna ofta vill se detta. St Vincent och Grenadinerna har några olika flygplatser som är mycket små så man flyger normalt sett med mindre flygplan och resorna är för det mesta snabba och inte särskilt dyra. Söder om Kingstown så finns den största flygplatsen E.T. Joshua Airport. Hit tar man sig lätt med propellerplan från öar som Bequia, Canouan, Mustique, Union och Palm Island som finns i närheten. Har man väl landat i Karibien så kan man givetvis också ta sig fram med båt. Det finns färjelinjer som går regelbundet inom St Vincent och Grenadinerna.

På öarna så är det bekvämt att ta sig fram med buss. Det är ekonomiskt och faktiskt rätt så smidigt. Det går också att hyra bil om man vill det och då ska man tänka på att det är vänstertrafik som gäller. Enklare är att ta taxi och det finner man på de flesta av öarna i Grenadinerna. Det kan också gå bra att förflytta sig med cykel då man inte kan tala om långa avstånd mellan olika platser, men terrängen är kuperad så många gånger får man räkna med att det blir lite tungt.

Populära semesterorter

När man reser till St Vincent och Grenadinerna så kan man välja mellan lite olika destinationer. Här är några av de populäraste och deras främsta egenskaper.

St Vincent – Det här är ön där vi finner huvudstaden såväl som flygplats. Här finns det stränder och man kan uppleva unik natur. Ön har vulkande såväl som botaniska trädgårdar. Ön är känd för att vara lite mindre säker än de mindre öarna.

Bequia – Denna ö är av intresse då man är ute efter vackra stränder, dykning, snorkling såväl som segling. Vill man segla ut på havet och se sköldpaddor och valar så är detta också ett bra val.

Mustique – Väster om Barbados så finner vi den unika ön Mustique. Ön har ett milt klimat året om och erbjuder stränder med palmer, dramatisk bergsterräng och så fantastiskt fina villor. Hit tar man sig för att bo lyxigt och privat. Det ger känslan av att bo på en egen privat tropisk ö.

Union Island – Det här är en vacker ö som ligger cirka 200 km sydväst om Barbados. Här kan man slappna av på en tropisk strand eller kanske ge sig ut på vattnet och segelsurfa. Union Island är också en utmärkt bas om man vill ge sig ut och segla eller åka yacht för att besöka andra öar.

Canouan – Det här är en mindre ö som är känd för många fina stränder. Den ligger bara 20 minuter från Barbados. Här kan man spela golf och många väljer ön för ett exotiskt bröllop i en paradismiljö.

St Vincent och Grenadinerna

Huvudstad: Kingstown

Språk: Engelska

Valuta: Östkaribisk dollar

Antal invånare: 102 918 (2014)

Landskod: +1-784

Statsskick: Monarki

Area: 389 km²

Tidsskillnad: -6 timmar

Typ av eluttag: 230 V, 50 Hz, stickkontakt A,(svenskar behöver en reseadapter)

Utflyktstips