Din kompletta guide till alla öar i Västindien

Resa till Trinidad och Tobago

Resa till Trinidad och Tobago

Från Sverige så flyger du vanligtvis reguljärt till Trinidad och Tobago. Vissa vintersäsonger ordnar charterbolagen direktflyg till Tobago, men det är inte jättevanligt. Vanligast är att flyga till Trinidads huvudstat Port of Spain vilket kräver en mellanlandning i London, New York eller Miami. Till Tobago så tar det 12 timmar att flyga direkt och upp till 15 timmar med mellanlandningar. När man väl har kommit fram så finns det lite olika sätt att ta sig mellan öarna på. Flygresan mellan Trinidad och Tobago tar 12 minuter och man flyger mellan Piarco Airport på Trinidad till Crown Point Airport på Tobago, eller tvärtom. Du kan även ta färjan som tar mellan3,5 – 5 timmar. Resan går mellan mellan Port of Spain och Scarborough.

De stora öarna har busstrafik. Det kostar inte mycket att ta bussen och man kan också ordna med särskild bussturer till specifika mål om man vill åka i större grupp. På Trinidad så går bussarna mellan San Fernadino och Arima. På Tobago så har man linjer mellan alla de stora städerna. Annars är det vanligt att ta taxi och det kostar inte mycket. För några hundralappar så har man en taxi för en hel dag. Taxichauffören kan vänta då man gör stopp och besöker olika platser. Det kommer inte att kosta extra.

Ett alternativ till taxi och buss är så kallade minivans som kör i enlighet med förbestämda linjer på öarna. Minivans kommer fram där större bussar inte kan köra. De är ofta ett bra alternativ då man vill besöka ställen med terräng som man kanske inte själv vill köra i och som en större buss inte kan ta sig igenom.

Vill man köra själv så kan man hyra en bil. Det finns inte hur många hyrbilar på öarna som helst så man bör boka i god tid för att få fatt i en. Detta särskilt under högsäsong, det vill säga de svenska vintermånaderna. Man kan boka redan från Sverige. Tänk på att landet har vänstertrafik.

Man kan ordna med segelturer och ta sig lite längre ut på havet för spännande utflykter och för att nå särskilda punkter där det är extra fint att dyka eller snorkla.

Populära semesterorter

Det finns gott om smultronställen på Trinidad och Tobago och precis var man ska bo under semestern beror en hel del på vad man är ute efter. Här är några av de vanligaste destinationerna och deras fördelar.

Trinidad

Port of Spain – Huvudstaden på Trinidads nordvästra kust är en populär destination. Här kan man vara med om den stora karnevalen som sägs vara lika stor som den i Rio och som förbereds flera månader i förväg. Är man ute efter restauranger, nattliv, museum och shopping så är detta ett bra val för boende.

Chaguanas – För dig som är intresserad av yoga, sport, och kanske vandring och klättring, så är Chaguanas av största intresse. Caparo-floden rinner genom staden som ligger centralt på Trinidad söder om Port of Spain. Det här är också en stad där man kan finna shopping till riktigt attraktiva priser.

Chaguaramas – Väster om Port of Spain så finns populära Chaguramas. Med Chaguramas så menar man för det mesta den del av halvön som är mest utvecklad med byggnation och attraktioner. Här finns det stränder, marinor, golf och vattenland så området bjuder på upplevelser för hela familjen. Detta är även Trinidads huvudområde för långseglare.

Blanchiseusse – När man bor i denna lilla by på Trinidads norra kust så får man god tillgång till stränder, vattenfall, floder såväl som vandringsleder. Här kommer man också nära Arima som är ett perfekt utflyktsmål för shopping.

Tobago

Crown Point – På Tobago så ligger Crown Point som är ett underbart val då man är ute efter vackra stränder och enastående natur. Perfekt för smekmånaden och så kommer man nära andra naturliga sevärdheter som Pigeon Point och Buccoo Reef. Buccoo är också ett område som kan vara smart att välja om man vill bo nära attraktiva stränder.

Castara – Välj Castara för att komma nära stränder, snorkling, regnskog och fiske. Castara ligger på Tobagos norra kust och livnär sig på fiske, jordbruk och turism.

Trinidad och Tobago

Huvudstad: Port of Spain

Språk: Engelska

Valuta: TTD, Trinidad dollar

Landskod: +1-868

Antal invånare: 1 353 895 (juni 2016)

Statsskick: Parlamentarisk republik

Area: 5 128 km²

Tidsskillnad: -5 timmar svensk tid vintertid, -6 timmar under sommartid

Typ av eluttag: 115 V, stickkontakt A, (svenskar behöver adapter)

Utflyktstips