Din kompletta guide till alla öar i Västindien

Sevärdheter och Stränder på St Lucia

Sevärdheter och Stränder på St Lucia

Man skulle kunna säga att St Lucia är två öar i en för det finns egentligen två olika centrum. Den norra delen av ön huserar Rodney Bay där du kan ta det lugnt och njuta av den vackra bukten. I söder finns området som heter Soufrière och som inkluderar gamla plantager, unika stränder, och så de två sockertopparna, the Pitons.

Historiska landmärken

När man ser bilder från St Lucia så figurerar ofta de två bergen som ser ut som två sockertoppar. De är utan tvekan öns mest kända landmärken och kan anses vara historiska då de har varit med under så många olika tidsepoker och skådats av olika kolonisatörer såväl som av slavar som importerats till ön. Dessa hittar du även på öns lokala öl som heter just Piton. Det går att ta en dagshajk upp på en av topparna.

Pigeon Island

Ett annat spännande landmärke är Pigeon Island. Här finns det ruiner av baracker och gamla stenbyggnader. Man får nästan känsla av spökstad då man går omkring på de vindlande gångarna som finns på plats. Utsikten mot kusten är vacker och här får man lätt en trevlig picknick med familj och vänner. Det går att få guidad tur på plats om man vill få veta lite mer om historian som sträcker sig mer än 200 år tillbaka i tiden.

Mamiku botaniska trädgårdar

Det här är en plats som gav som present från Louis XIV till Baron de Micoud i början av 1700-talet. Namnet ska ha kommit från herrgårdens första dam, Madame Micoud. Det var här som öns slavar efter Brigad-kriget tog över och kastade ut britterna. En mycket spännande plats där man kan ta på öns historia.

Sulphur springs

Om du vill veta hur det känns att kliva omkring på månen men inte tänker vara en av de första turisterna i rymden så ska du besöka Sulphur springs på St Lucia. Källorna ter sig som ett månlandskap och här kan du ta dig hela vägen till en verklig vulkan. Lersamlingarna som kokar av hettan avger en lukt som inte är helt angenäm men ändå intressant. Svavel puffar ut och skapar små moln. Det här är ett ställe som stora som små tycker är hur spännande som helst att besöka.

De har skapat en pool där det går att bada i det varma vattnet. Vattnet har gott om mineraler och det går att göra ansiktsbehandlingar med leran. Om du vill fortsätta nöjet och skönhetsbehandlingen hemma i badkaret så ska du köpa en torr ler-boll från vulkanleran som du kan ta med dig hem.

Diamond Falls botaniska trädgård och mineralbad

Det här är ett område med mineralbad som har funnits på plats sedan slutet av 1700-talet. De byggdes över varma källor så att Frankrikes kung Louis XVIs trupper kunde njuta av de läkande baden. Du kan bada i pooler för allmänheten som finns utomhus eller välja det privata badhuset. Trädgårdarna med baden ligger strax utanför Soufrière. Det finns en gångväg som leder till ett vattenfall men man kan inte bada under fallet.

Stränder och badupplevelser

För många så är det sköna bad och vackra badplatser som är det allra viktigaste under semestern på St Lucia. Den tropiska grönskan på ön gör att man upplever det som att man omges av rena rama paradiset då man ligger och badar i kristallklara vatten som håller badkarsvärme. Man kan förstås bada på lite olika platser och här är några exempel.

Sugar Beach

Det här är stranden som ingen kan missa. Den ligger mellan de två sockertopparna och det gör att man får fantastisk utsikt både från stranden och från vattnet. Sanden är vit men det är inte en naturlig effekt. Faktum är att den i naturligt tillstånd är grå så man har importerat vit sand från andra platser för att få rätt känsla. Man kan vistas helt gratis på den norra delen av stranden eller så kan man hyra lyxiga stolar från något av hotellen som finns på plats.

Du kommer lättast ut på stranden via Viceroy resorten och de kan också ordna med transport om man vill ta sig tillbaka till restauranger lite enklare eller då man släpar med sig utrustning för vattensporter. Det kan faktisk bli en rätt så lång promenad från entrén särskilt på tillbakavägen då det går uppför.

Anse Mamin

Cirka 10 minuters gångväg från Anse Chastanet så ligger denna drömlika strand. Den kantas av regnskog och är prefekt då du vill njuta av solen och bara ta det lugnt. Det finns en grillrestaurang på plats så man kan också äta gott samtidigt som man slappnar av.

Sandy Beach

På öns södra tipp så finns Sandy Beach som är skön att vistas på då det alltid fläktar. Vinden som alltid ligger på gör att många kommer hit för att surfa. Men man kan också simma om det är en lugnare dag. En stor fördel med denna strand är att den nästan alltid är tom på besökare så du får vara ifred. Det blir lite känsla av orörd strand i paradiset. I varje fall om du ignorerar de som är ute och surfar på vågorna.

Cas en Bas

Här är det också ett mecka för de som vill använda vinden för sport över vattnet. Stranden har få besökare och den har inte dekorerats med vit sand. Sanden är originalgrå och underbar att sola på.

St Lucia

Huvudstad: Castries

Språk: Engelska

Valuta: Östkaribisk dollar

Antal invånare: 163 922 år 2015

Statsskick: Monarki

Area: 616 km²

Tidsskillnad: -6 timmar svensk tid

Landskod: +1-758

Typ av eluttag: 240 V, stickkontakt G, (svenskar behöver adapter)

Utflyktstips